NON+ X Berber Budapest

Legfrissebb NEON kollekciónk fotózásához olyan különleges kiegészítőket kerestünk, amelyek színeikben, hangulatukban és stílusukban is illenek élénk színű, extra nyári fazonjainkhoz. A Berber Budapest szőnyegeit már régóta figyelgetjük az Instagramon, most végre alkalom is adódott a személyes találkozásra Borival, a márka alapítójával.

Körösényi Bori eredendően közgazdász, egy szövős projekten keresztül ismerkedett meg a berber nyőnyegek világával: csomózott szőnyeg tervezéséhez keresett inspirációt és belefutott a nyers gyapjú alapon neon ’rajzos’ absztrakt Azilal szőnyegekbe. Lenyűgözte az elképesztő arányérzék a színekkel, a szőnyegek erős gyapjú textúrája és az a kontraszt, hogy az Atlasz hegység világtól szinte elzárt berber közösségeiben ilyen extravagáns, modern tárgyak születnek. Akkora szerelem lett ebből, hogy azóta is tart, Bori az elmúlt másfél év alatt komoly hazai követőtábort gyűjtött a kézi csomózású berber szőnyegeknek.

A kézi csomózás az egyik legidőigényesebb szövési forma. A szövő egyenként csomóz minden egyes csomót, majd egy csomósor után jön egy-két leszövő sor. Az elkészülési idő elsősorban az egy m2-re jutó csomók számától függ, ami a felvetés sűrűségén, a fonal vastagságán, a csomó típusán, a csomósor-leszövősorok arányán is múlik. Nem véletlen, hogy a nagy méretű szőnyegeket gyakran több asszony szövi egyszerre, egymás mellett párhuzamosan haladva. Egy szőnyeg elkészülési ideje így is hetekben, de inkább hónapokban mérhető.

A Berber Budapest szőnyegei az Atlasz-hegység marokkói részén élő berber törzsektől származnak. A marokkói törzsi kultúra rendkívül sokszínű, számos különböző berber törzs él az Atlasz vonulataiban, amelyekhez számtalan különféle szőnyegtípus köthető. A legtöbb típus földrajzilag is jól behatárolható területről származik, elnevezésük sok esetben megegyezik a származási helyük nevével. A Berber Budapest kínálata jelenleg elsősorban Beni Ourain, Azilal, Boujaad és Boucherouite szőnyegekre koncentrál, teljesen szubjektív válogatásban. A szőnyegek leggyakrabban gyapjúból készülnek kézi szövéssel, illetve a legtöbb esetben kézi csomózással. Az Atlasz-hegységben minden törzs saját szövési hagyománnyal rendelkezik, a jellemző szín és mintakészlet, csomózási technika családon belül öröklődik generációról generációra. A közös stílusjegyeken túl az egyes szőnyegek teljesen egyediek. A berber asszonyok számára a szövés az önkifejezés eszköze, és minden szőnyeg a szövőasszony egyéniségének, vágyainak, életútjának a lenyomata.

Ha megtetszett a Berber Budapest fantasztikus kollekciója, mindenképpen látogassatok el a márka bemutatótermébe, mert élőben méginkább ellenállhatatlanok a darabok, ami nem csoda, hiszen a tapintásuk legalább olyan kellemes, mint a csodás színeik és egyedülálló mintaviláguk!

A Berber Budapest showroomját az Art Quarter Budapestben találjátok, a 1222 Nagytétényi út 48-50. szám alatt. Mivel nincs fix nyitvatartási idő, látogatás előtt jelentkezzetek be Borinál a +36301903441-es telefonszámon, a hello@berberbudapest.com email címen, illetve Instagram, vagy Fb üzenetben

KACSOLÓDÓ CIKKEK

FOLTOS ÚJDONSÁGOK
FOLTOS ÚJDONSÁGOK
PASZTELL PAMUT ÚJDONSÁGOK
PASZTELL PAMUT ÚJDONSÁGOK
A HÓNAP TERMÉKE - FEBRUÁR
A HÓNAP TERMÉKE - FEBRUÁR
MY+ BOX FEBRUÁR
MY+ BOX FEBRUÁR
MODAL ÚJDONSÁGOK
MODAL ÚJDONSÁGOK
HETI SZETT AKCIÓ - JANUÁR
HETI SZETT AKCIÓ - JANUÁR
COLOR ÚJDONSÁGOK
COLOR ÚJDONSÁGOK
ORGANIC ÚJDONSÁGOK
ORGANIC ÚJDONSÁGOK