NON+ X Balázs Viola

Legfrissebb SHADOW kollekciónk több szempontból is különleges: egyrészt nagy öröm számunkra, hogy a kollekció kapcsán két szupertehetséges hazai tervezővel volt lehetőségünk együtt dolgozni, valamint régi álmunk vált valóra: ez az első olyan NON+ kollekció, amelyhez egyedi tervezésű és gyártású anyagot használtunk, amelynek mintáját Balázs Viola tervezte, akit ezúton szeretnénk bemutatni azoknak, akik nem ismerik még őt. 

Fotó: Kecskés Márton

Viola 2018-ban diplomázott a MOME textiltervező mesterképzésén egy különleges sálkollekcióval, amely egy személyes indíttatású projekt: öröklött tárgyakat dolgoz fel klasszikus textilmintákban. A nosztalgia, a szubjektív emlékezés és a retro egyébként is gyakorta visszatérő elem Viola munkáiban, főképp Tomcsányi Dórival való együttműködéseiben, amelyben gyakran idézik meg a szocialista tárgykulturális hagyomány elemeit, ebből építve fel egy-egy újabb kollekció mintakészletét. 

Viola számos hazai divatmárkának tervezett már mintákat: első illusztrációi a KELE számára születtek, de a Tomcsányi márkával való együttműködése is az elsők közé tartozik, és a mai napig tart is Viola karrierjében. De láthattuk Viola illusztrációit az YKRA hátizsákjain, valamint a VYF fantasztikus selyemsáljain is - ennek a márkának Viola társalapítója és mintatervezője is egyszemélyben. 

 

Viola alkotásait a hétköznapi élet pillanatai inspirálják, különlegesen izgalmas számára az egy-egy újabb feladatot megelőző kutatási folyamat, amely lehetőséget teremt korábban ismeretlen területeken való elmélyedésre. Az utóbbi időben kiemelt figyelmet szentel a folytatólagos mintákkal való kísérletezésnek és izgalmas logikai felépítésű patternek tervezésének.

Egy-egy újabb illusztráció megszületését rengeteg skicc, kézi rajz, festés és kísérletezés előzi meg, a digitális tervezési fázis csak ez után következik. Az igazán jól működő mintánál fontos figyelni a felület és a minta megfelelő arányára, a minta felépítésére, dinamikájára és a kapcsoló elemek egymáshoz való viszonyára. Emellett nagyon fontos az is, hogyan jelenik meg és mennyire válik hangsúlyossá az ismétlődés.

Míg Viola illusztrációira leginkább a figurális ábrázolás és a sajátos humor jellemző, a NON+ számára elvontabb, absztraktabb minták születtek, amelyek közül az első a SHADOW kollekció névadó mintájaként mutatkozik most be webshopunkban.

Nagyon örülünk Violával való együttműködésnek és biztosak vagyunk benne, hogy a NON+ rajongók számára is izgalmas és népszerű darabok születnek a kollaborációból!

KACSOLÓDÓ CIKKEK

FOLTOS ÚJDONSÁGOK
FOLTOS ÚJDONSÁGOK
PASZTELL PAMUT ÚJDONSÁGOK
PASZTELL PAMUT ÚJDONSÁGOK
A HÓNAP TERMÉKE - FEBRUÁR
A HÓNAP TERMÉKE - FEBRUÁR
MY+ BOX FEBRUÁR
MY+ BOX FEBRUÁR
MODAL ÚJDONSÁGOK
MODAL ÚJDONSÁGOK
HETI SZETT AKCIÓ - JANUÁR
HETI SZETT AKCIÓ - JANUÁR
COLOR ÚJDONSÁGOK
COLOR ÚJDONSÁGOK
ORGANIC ÚJDONSÁGOK
ORGANIC ÚJDONSÁGOK